KISACA
- Dışarıda koruyacak kimsesi bulunmayan hükümlü annelerin sıfır-altı yaş grubundaki çocukları anneleriyle kalabilir.
- Çocuklar gündüz saatlerini kurumun içindeki ya da dışındaki kreş ve gündüz bakımevlerinde geçirir.
- Üç yaşını dolduran çocuk, hâkim kararıyla çocuk yuvasına veya yetiştirme yurduna yerleştirilebilir; bu durumda anneyle düzenli temas sağlanır.
- Kadın hükümlüler, kadın kapalı ceza infaz kurumlarında ya da erkek bölümlerinden ayrı bölümlerde kalır.
İnfaz hesaplama Koşullu salıverilme ve denetimli serbestlik tarihini suç türüne ve suç tarihine göre hesaplayın.
HesaplaDışarıda çocuğa bakacak kimsesi bulunmayan hükümlü anne, sıfır ile altı yaş arasındaki çocuğunu cezaevinde yanında tutabilir. Bu hak 5275 sayılı Kanun m. 65 ile düzenlenmiştir. Üç yaşını dolduran çocuk için hâkim kararıyla başka bir yere yerleştirme yolu da açıktır.
Kanun metni ne söylüyor?
Madde 65/1'e göre anaları hükümlü olup da dışarıda korumasına bırakılacak kimsesi bulunmayan sıfır-altı yaş grubundaki çocuklar, analarının yanında kalabilir. Yani bu bir imkândır; koşulu "dışarıda koruyacak kimsenin olmaması"dır.
Bu cümlenin iki parçası vardır. İlki yaş: sıfır ile altı arasındaki grup. İkincisi koruma boşluğu: çocuğu teslim edebileceğiniz biri varsa, kanun çocuğun içeride kalmasını öngörmez.
Çocuk gündüz nerede kalır?
Çocuklar gündüzleri ceza infaz kurumunun bünyesindeki ya da Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu veya başka kurum ve kuruluşlara ait kreş ve gündüz bakımevlerinde barındırılır. Dolayısıyla çocuk gün boyu hücre ya da koğuşta kalmaz; eğitim ve bakım ortamı sağlanır.
Kreşin bulunduğu yer kuruma göre değişir; her kurumda aynı olanak bulunmayabilir.
Beslenme ve ihtiyaçlar
Analarının yanında kalan çocuklara yaş, durum ve ihtiyaçlarına göre yiyecek ve içecek verilir (m. 65/2). Bu, çocuğun gıdasının kurum tarafından karşılanması anlamına gelir. Bebek maması, ek gıda gibi konularda ihtiyaç doktor raporuna dayanıyorsa bunu kurum doktoruna ve idareye yazılı olarak iletmek gerekir.
Pratikte aileler çocuğa özel bakım ürünleri göndermek ister. Bu konudaki izin ve kısıtlar için cezaevine kitap ve eşya göndermenin kuralları yazısına bakabilirsiniz.
Üç yaşından sonra ne olur?
Madde 65/3: Üç yaşını doldurmuş çocuklar, hâkim kararıyla çocuk yuvalarına veya yetiştirme yurtlarına yerleştirilebilir. Burada iki noktaya dikkat edin. Birincisi, kanun "yerleştirilebilir" diyor; zorunlu değil. İkincisi, karar hâkimden çıkıyor; kurum idaresi tek başına çocuğu göndermez.
Çocuk yuvaya ya da yurda gittiğinde annesiyle bağı kopmaz. Belirlenecek bir program ve usule göre zaman zaman anneyle temasları sağlanır. Bu temasın sıklığı ve şekli programa bağlıdır; her kurum ve yurt için farklı olabilir.
Kadın hükümlüler nerede kalır?
Madde 10'a göre kadın kapalı ceza infaz kurumları, kadın hükümlülerin hapis cezalarının infaz edildiği kurumlardır. Bu kurumlarda iç güvenlik görevlileri kadınlardan oluşturulur. Bu tür kurumlar yetersizse kadın hükümlülerin hapis cezaları diğer kurumların, erkek hükümlülerin kaldığı bölümlerle bağlantısı olmayan bölümlerinde infaz edilir.
Bebekle kalan anneler için bu bilgi önemlidir. Hükümlü kadının hangi kuruma yerleştirileceği hakkında nakil ve sevk kurallarını cezaevi nakil talebi nasıl yapılır yazımızda anlattık.
Varsayımsal bir örnek düşünelim
Hükümlü bir annenin sekiz aylık bir bebeği olsun. Baba başka bir ülkede çalışıyor, anneanne yaşlı ve bakım için uygun değil. Bu durumda "dışarıda korumasına bırakılacak kimse" bulunmadığı söylenebilir. Anne kurum idaresine yazılı başvurur, çocuğun doğum belgesini ve ailenin durumunu açıklar. Çocuk gündüzleri kreşe gider, geceleri annesiyle kalır. Çocuk üç yaşını doldurduğunda hâkimin kararı gündeme gelebilir; ama ailede uygun bir yakın bu sırada hazır olursa çocuğun bu yakına teslimi de değerlendirilebilir.
Kimsesi olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Kanun "kimsesi bulunmayan" ifadesini kullanır ama tanımını vermez. Uygulamada kurum, çocuğun babasının, büyükanne ve büyükbabasının ya da diğer yakınların bakıma uygun olup olmadığını sorar. Baba da cezaevindeyse, yurt dışındaysa veya bakım yapamayacak durumdaysa bu somut olarak belgelenebilir.
Aile, bakım gücünü yitirmiş bir yakını göstermek yerine durumu açıkça yazmalıdır. Yaşlılık, hastalık, başka bir çocuğa bakım yükü gibi nedenler dilekçede anlatılır. Belge varsa eklenir: sağlık raporu, nüfus kayıt örneği, baba için tutukluluk veya hükümlülük belgesi gibi. Durumun belgelenmesi, idarenin değerlendirmesini kolaylaştırır.
Kanun çocuğun anneyle kalmasını bir imkân olarak düzenler. Çocuğun bir yakınının yanında kalması da düşünülüyorsa bu, kurum idaresiyle konuşulmalıdır.
Pratikte yapılan hatalar
En sık hata, çocuğu bırakacak kişinin olup olmadığının kurumla paylaşılmamasıdır. Aile durumu belgelenmezse idare sağlıklı karar veremez. Kanun metninde bu başvuru için bir form ya da süre öngörülmemiştir; yine de talebi yazılı yapmak ve dilekçenin bir örneğini saklamak, neyin ne zaman bildirildiğini göstermeyi kolaylaştırır. Çocuk sıfır ile altı yaş arasında olduğu sürece m. 65/1 kapsamı gündemdedir; üç yaşından sonra ise hâkim kararıyla yerleştirme yolu açılır, ama bu bir zorunluluk değildir. Ailenin her iki ihtimale de önceden hazırlıklı olması ve bu konuyu kurum idaresiyle konuşması gerekir. İkinci hata, üç yaş sınırını mutlak bir çıkarma tarihi sanmaktır. Kanunda böyle bir otomatik çıkarma yoktur; hâkim kararı gerekir.
Üçüncü hata, çocuğun sağlık raporlarını ve kimlik belgelerini zamanında iletmemektir. Doğum kaydı, aşı kartı gibi belgeler kurumda eksik kalırsa kreş ve beslenme düzenlemesi gecikir.
Hükümlü annenin hakları ve haklara itiraz
Anne, çocuğuyla ilgili bir uygulamadan şikâyetçiyse kurum idaresine yazılı başvurabilir. Karar değişmezse infaz hâkimliğine gidilir; yolu infaz hakimliğine şikâyet nasıl yapılır, süre kaç gündür yazısında bulabilirsiniz. Hamilelik ve doğum sürecinde infaz ertelemesi ayrı bir konudur; bunun için hamile kadının hapis cezası infazı ertelenir mi yazısına bakın.
Cezaevi sürecinde anne ve çocuğun durumu dosyaya göre değişir. Ceza hukuku alanındaki infaz işlerinde başvuru dilekçesinin hazırlanması ve itirazların izlenmesi için bize telefonla ulaşabilir ya da WhatsApp'tan yazabilirsiniz. Bilgilere iletişim sayfasından ulaşılır. Çocuğun yaşı ve ailedeki bakım olanakları dosyadan dosyaya değiştiği için kısa bir ön görüşme bile hangi başvurunun yapılacağını netleştirir.
Çocuğun içerideki gelişimi de izlenmelidir. Sağlık kontrolleri, aşı takvimi ve kreş devamı kurum kayıtlarında tutulur; aile bu kayıtları sormaktan çekinmemelidir. Yurda yerleştirme gündeme geldiğinde elde bu bilgiler olursa hâkime sunulacak dosya daha sağlam hazırlanır.
Sık sorulan sorular
Hükümlü anne çocuğunu cezaevinde kaç yaşına kadar yanında tutabilir?
5275 sayılı Kanun m. 65/1, sıfır-altı yaş grubundaki çocukların, dışarıda korumasına bırakılacak kimsesi yoksa anneleriyle birlikte kalabileceğini söyler.
Çocuğu bakacak bir yakın varsa çocuk yine de içeride kalır mı?
Kanun, bu imkânı dışarıda korumasına bırakılacak kimsesi bulunmayan çocuklara tanır. Dışarıda bakacak biri varsa kanundaki şart gerçekleşmemiş olur.
Üç yaşını dolduran çocuk hemen cezaevinden çıkarılır mı?
Hayır. Üç yaşını dolduran çocuklar hâkim kararıyla çocuk yuvasına veya yetiştirme yurduna yerleştirilebilir; karar her çocuk için ayrı verilir.
Çocuk içerideyken beslenmesini kim karşılar?
Anasının yanında kalan çocuklara yaşlarına, durumlarına ve ihtiyaçlarına göre yiyecek ve içecek verilir (m. 65/2).
Anne ile çocuk ayrılırsa görüşme olur mu?
Evet. Yuva ya da yurda yerleştirilen çocuk için belirlenecek program ve usule göre zaman zaman anneyle teması sağlanır.
Dayanak mevzuat
- 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun m. 10, 65
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, hukuki görüş yerine geçmez. Mevzuat ve uygulama değişebilir; yazının tarihine dikkat edin.